Hastaya sadece damar içinden ilaçlar verilerek yarı uyur yarı uyanık halin sağlanması için uygulanan anestezi tipine denir. Sedasyonun uyuşturucu etkisi olmamakla birlikte cerrahi tedavi işlemi yapılacak olan bölgenin uyuşturulması için lokal anestezi işlemi de yapılmaktadır. Yapılan bu işlemler sonrasında hasta için uygun klinik ortam sağlanır. Ağrı ve anksiyete ekip çalışması ile engellenir. Anestezi ekibi de bu ekibin bir parçasıdır.
Bazı sedatif (diazem benzeri ilaçlarla) , narkotik analjezik (morfin) ve bazen hipnotik dediğimiz ilaç kombinasyonu ile hastanın rahatlaması sağlanır. Kısa bir unutkanlık sağlanıp lokal anestezi ile hastanın diş tedavisi güvenli, korkudan ve çekinceden uzak olarak kısa sürede yapılabilir. Bu bir genel anestezi uygulaması değildir. Hastane ya da ameliyathanede uygulanmaz. Diş hekiminin muayenehanesinde uygulanan bir yöntemdir. Diş tedavisi olan hasta, diş hekiminden aldığı komutları algılar ve yerine getirebilir. Tedavisi yapılan hasta ile hekim arasında diyalog yaşanabilir. Diş hekiminin hastaya ağzını açmasını söylediğinde, hasta bunu algılar ve kolaylıkla yapar. Tedavi sırasında anestezi uzmanı, hastayı monitörize ederek nabzını ve tansiyonunu takip eder.
Hasta, diş hekimi tarafından uygulanan diş operasyonunu, ağrı, sızı ve hoşlanmadığı sesleri ilaçların etkisi ile hatırlamayacağından psikolojik olarka herhangi b ir travvaya maruz kalmaz. Böylelikle hasta sonraki tedavi seanslarına daha kolay bir şekilde ve kaygısız olarak gelebilecektir. Bilinçli sedasyon, erişkinlerde ve çocuklarda çok güvenli olarak kullanılabilen bir yöntemdir. Hiçbir yan etkisi bilinmemektedir. Erişkin bireylerde intravenöz (damar içi) olarak uygulanır. Sedasyonun doz ayarlaması bireyin kilosuna göre yapılır. Çocuklar hastalarda ise şurup, makattan veya burundan uygulanan çeşitleri vardır. Diş tedavi işleminin süresine göre ek dozlar uygulanabilir. Sedasyon ile tek seansta diş çekimi ve dolgu gibi işlemlerde birçok dişin tedavisinin yapılabilmesi mümkündür.
Hastaya damar içi ilaçlar ve bayıltıcı gaz verilerek narkozla uyku halinin sağlandığı bir anestezi şeklidir. Halk dilinde genel olarak narkoz olarak bilinmekte olan genel anestezi başlıca 3 grup ilaç kombinasyonu ile sağlanmaktadır.
Genel anestezinin devamı ise solutulan Oksijen/hava veya Oksijen/Azot Protoksit karışımı ve ayrıca Volatıl ajanlar (Sevorane vb.) gibi gazlar ile sağlanır.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
+ sekiz = 13
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.