Çoğu insan diş hekimine gitmekten korkar. Dişçi fobisi ülkemizde sıkça rastalanan bir fobi türüdür. Sadece 2014 yılında, insanların %12’si diş hekimine gitme konusundaki genel kaygıları hakkında bildirimde bulundu. İnsanları diş hekimine gitmekten alıkoyan çok fazla sebep var. Tahmin edilebilir görünse de aslında düşündükleriniz değil. Bu yazımızda bazı dentafobia sebeplerini sizlere sunuyoruz.
Bazen bir kişiyi diş hekimine gitmekten diş kliniğindeki ilaç kokuları, diş hekiminin ağıza tuttuğu ışıklar ve bekleme odasındayken kullanılan aletlerin görüntüsü ve gürültüsü gibi sebeplerin biri veya hepsi birden korkmaya sebep olur.
Çoğu zaman bu gibi algısal sebepler geçmişte yaşanmış kötü deneyimleri hafızaya kazır ve diş hekimiyle ilgisi yoktur. Geçmişte yaşanmış kötü hisler ve anılar bundan sonraki diş hekimi ziyareti ve tedavilerinin de kaderini belirler.
Çoğu insan için normal zamanda bile biriyle yakın olmak son derece zordur, gelin birde kendinizi yalnız başınıza, bir başkası kontrolünüz dışında vücudunuza bir şeyler yaparken düşünün. Teşhis edilmiş kaygıdan ya da kişisel alan ihtiyacından kaynaklansa da, bu insanları diş hekiminden korkutan ana sebeplerden biridir.
İnsanların en genel korkularından biri de diş operasyonlarının nefes kontrolünü yitirmenize neden olacağı fikridir. Psikolojik ve biyolojik olarak, bazı insanlar nefes alamayacaklarını düşündüğü sürece en küçük operasyonlarda dahi oldukça onlar içi çok zordur. Bu vücudun doğal bir hayatta kalma mekanizmasıdır. Ne yazık ki, diş hekimlerinin ağızda yaptıkları kadar, insanların verdiği bu tepki de son derece normaldir.
İnsanlar başkalarının tuhaf alışkanlıklarını almaya son derece eğilimlidir. Sonuçta bir çocuğun ebeveynlerinin diş prosedürlerini ve mümkün olduğunca önleme yöntemlerini öğrenmeleri zor değil. Buna ek olarak, medya düzenli olarak ünlülerin korkularını gösterir ki özellikle çocuklar olmak üzere insanları dehşete düşürür.
Çoğu insanın diş hekimine gitmemesinin arkasında ki sebep, tedaviden sonra üstesinden gelmeleri gerektiği düşünülen ağrılardır, Diş hekiminden veya medikal prosedürlerden kaynaklanan ve diş hekimine düzenli olarak tekrar gidilmemesi gibi iyileşme sürecini içeren kötü anılar sebep olur.
Genellikle diş hekimine gitme düşüncesi kötü deneyimden daha kötüdür. Diş hekiminden korkmak anlaşılabilir, fakat sebebini öğrenmekte önemlidir. Hekiminizin size uygun olduğundan emin olun. Vaktinden önce arayın ve danışın ki ihtiyacınız olan rahatlık için ne gerekiyorlarsa yapabilin. Korku normaldir fakat bu sizi sağlıklı bir ağıza sahip olmaktan alıkoymamalı.
Eğer bütün çabalarınıza rağmen diş hekimi korkunuzu yenemiyor ve dişçiye gitmemek için elinizden gelen herşeyi yapıyorsanız size önerimiz sedasyon altında tedavi olmanız olacaktır. Sedasyon nedir?; sedatif ilaçlarla hastanın tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku halidir. Anestezi uzmanı tarafından uygulanan bir yöntemdir. Uygulama sonrasında sedasyon uygulanan kişi “damar yolu açılması dahil” herhangi bir şey hatırlanmadığı için yapılan işlemin psikolojik travmasından korunmuş olur.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
+ 1 = üç
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.