Diş sararması başta içecek ve yiyecek kalıntıları olmak üzere, ağız hijyeninine yeterince önem verilmemesinden kaynaklanmaktadır. Dişleri boyama özelliğine sahip olan içeceklerle birlikte dişlerde oluşan plakalar gün geçtikçe dişlerinizin doğal beyazlığının kaybolarak renginin değişmesine sebebiyet verir. Ayrıca dişler, yaş almanıza bağlı olarak veya bazı kalıtsal özelliklerden dolayı da sararabilmektedir. Kalıtsal özelliklere bağlı olarak sayfam yapıdaki ve zayıf olan diş mineleri sağlıklı olan dişlerinizin de daha koyu renkli görünmesine sebebiyet verebilir. Diş minenizi beyazlatan diş beyazlatma uygulamaları dişlerinizin tekrar doğal beyazlığına kavuşmasına yardımcı olabilmektedir.
Dişlerinizin renklerinin değişmesine sebep olan en önemli faktörlerden biri de beslenme alışkanlıklarınızdır. İçeriğinde asit bulunduran içeceklerin aşırı tüketilmesi dişlerin minelerinde aşınmaya ve zayıflamaya neden olarak dişlerinizin koruyucu tabakasının koruma görevini yerine getirmesine engel olarak diş renginizin sararmasına neden olacaktır. Asitli içeceklerin dışında diş mine tabakasına yapışan kafein ve tein gibi maddeleri barındıran çay, kahve gibi ürünler dişlerinizin mine yapısında bir plak tabakası bırakarak dişlerinizin renginin değişmesine neden olurlar. Kırmızı şarapta boyar madde olarak diş renginizin değişmesine sebebiyet verebilir. Bu tür içeceklerin tüketiminin azaltılmasıyla birlikte tüketilmesinden hemen sonra dişleri fırçalamak diş renginizin değişmemesi için önemlidir. Boyayıcı ve tutunma özelliği olan bu yiyecek ve içeceklerin daha az tüketilmesi diş sağlığınız açısından faydalıdır. Daha önce değindiğimiz Dişlerimizi renklendiren maddeler nelerdir? başlığından dişlerimizin rengini değiştiren boyayıcı özelliğe sahip olan yiyecek ve içecekleri öğrenebilirsiniz.
Diş minesi dişlerimizin dışındaki koruyucu tabaka olup yukarıda bahsettiğimiz konular dışında olan bazı rahatsızlıklar da diş minenizde zayıflamaya sebebiyet verebilmektedir. Kanser tedavisi sırasında kullanılan kemoterapi ve radyoterapi esnasında yine diş mineleri zayıflamaktadır. Bu gibi bir durum hamilelikte de yaşanmakla birlikte diş minesi zayıflayarak sararmalara neden olabilmektedir.
Kullanılan ilaçlarda yan etki olarak dişlerinizde sararmaya neden olabilmektedir. Bunlara örnek olarak bellirli bazı antibiyotik ilaç grupları gösterilebilir. Bu antibiyotik ilaçları daha kontrollü tüketmek gerekmektedir.
Sigara ve pipo ve puro gibi tütün türevleri kullanmak daha farklı türde bir renklenmeye neden olabilmektedir. Bu maddeler genellikle servikal bölge denilen bölgelerde sarı renkten kahverengiye ve hatta siyah renge kadar gidebilen diş renklileşmeleri oluşturabilmektedirler. Tütün çiğneme alışkanlığı olan bireylerde ise diş mine tabakasında bulunan mikro çatlaklarda daha koyu renklenmeler yaratarak yumuşak doku hasarına sebep olur. Mikro çatlaklarda başlamakta olan bu diş renklenmelerinin giderilmesi oldukça zordur.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
9 − = üç
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.