Dengeli bir beslenme çocuğunuzun sağlıklı vücut gelişimine yardımcı olur ve buna güçlü dişler de dahildir. Aynı zamanda küçük diş etlerini korumaya da yardımcı olur. Diğer yandan, çok fazla şeker ve nişasta tüketimi çocuğunuzun dişlerinin çürüme riskini artırır.
İşte çocuğunuzun akıllıca gıda seçimleri yapmasına yardımcı olmanız için bazı ipuçları:
Çocukların şeker tüketimi ya da diş sağlığı hakkında endişelenmemiz gereken tek dönem Şeker Bayramı değildir. Şekerli yiyecekler çocuğunuzun ağzını yılın 365 günü bir kabusa çevirebilir. Çocuklar kurabiye ve şekerleme gibi şekerli yiyecekleri ya da bonbon ve hatta kurutulmuş meyve gibi yapışkan yiyecekleri çok fazla tüketirlerse, daha fazla çürüme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Gazlı ve diğer şekerli içecekler gibi çok fazla tatlı içecek tüketmek de diş sorunlarına davetiye çıkarır.
Tatlı yiyecekler neden dişler için bu kadar zararlıdır?
Tükettiğiniz her şekerli atıştırmayla birlikte ağzın içinde zararlı asitler oluşur. Bu asitler etkisiz hale gelene kadar en az 20 dakika boyunca dişlere zarar verir. Yapışkan yiyeceklerin çürümeye sebep olma olasılığı daha yüksektir çünkü bu yiyecekler su, süt ya da tükürük yoluyla kolaylıkla temizlenmezler. Bu yiyecekleri yalnızca birkaç günlüğüne değil, yıl boyunca sınırlandırın ve çocuğunuzu bu tür gıdalar tükettikten sonra dişlerini fırçalamaya teşvik edin.
Çocuğunuzun sağlıklı ve düzenli bir biçimde beslendiğinden emin olmak için elinizden geleni yapın. Atıştırma olarak çocuğunuza çiğ sebzeler, sade yoğurt, peynir ya da bir porsiyon meyve gibi besleyici gıdalar yedirin. Gazlı içeceklerin yerine süt içmesini sağlayın.
Çürümeyi önlemeye yardımcı olabilecek keyifli bir atıştırma ise şekersiz sakızdır. Yemekten sonra şekerli atıştırmaların etkisini ortadan kaldırmak için çocuğunuza şekersiz sakız çiğnetebilirsiniz. Ksilitol adı verilen suni tatlandırıcıyı içeren sakızlar şekerli yiyeceklerin ve bakterilerin sebep olduğu asitlerle mücadele etmeye yardımcı olur. Ek olarak, çiğneme eylemi tükürük salgılamayı tetikler, bu da dişlerin temizlenmesine yardımcı olur.
Aynı zamanda çocuğunuzun günde iki kez nohut büyüklüğünde florürlü bir diş macunu kullanarak dişlerini fırçalamasını ve günde bir kez dişlerinin arasını diş ipiyle temizlemesini sağlayarak da çürükleri önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Çocuklar diş hekiminin önerdiği sıklıkta diş muayenesinden geçmelidir.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
3 × = onsekiz
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.