Bütün çocuklar diş perisini sever. Ancak bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun süt dişleri döküleceği zaman ona yardım etmenin doğru yolunu bulmanız zor olabilir.
Öncelikle çocuğunuzun ağzının içinde neler olup bittiğini anlamanız gerekir. Çocuklarda 20 tane süt dişi bulunur. Yaklaşık 6 yaşına geldiklerinde, kalıcı dişler diş etlerinden dışarı çıkmaya başlar ve süt dişleri sallanıp düşer. Yaklaşık 13 yaşına geldiğinde çocuğunuzun kalıcı dişlerinin büyük bir kısmı çıkmış olur.
Kalıcı diş itmeye başladıkça süt dişleri köklerinden yavaş yavaş ayrılır; bu sürece köklerin erimesi denir. Böylece geriye dişleri yerinde tutan çok az miktarda bir doku kalır. Fark etmiş olabileceğiniz gibi çocuklar sallanan dişlerini parmakları ya da dilleriyle oynatmaktan hoşlanır. Bu dişin düşmesini sağlamak için yeterli olabilir.
Eğer bir süt dişi yalnızca çok az sallanıyorsa, kökün daha fazla bir kısmı eriyene kadar onu kendi haline bırakmanız gerekir. Eğer bir diş oldukça gevşemiş ancak hala düşmüyorsa, çocuğunuza dişini düşürmesinde yardımcı olabilirsiniz. Bir peçete ya da gazlı bez yardımıyla dişi sıkıca kavrayın. Hızlıca çevirerek çekin.
Kimi zaman tamamen erimemiş olan kök parçaları kopup dokunun içinde kalabilir. Bu parçalar genellikle zaman içinde kendi kendilerine çıkarlar. Eğer içeride kalan parça şişlik, kızarıklık ya da acıya sebep oluyorsa, çocuk diş hekiminize başvurun.
Son olarak, siz ya da çocuğunuz sallanan dişi düşürmeyi başaramıyorsanız, çocuğunuzun dişçisi veya diş kliniği ile iletişime geçin. Dişçiniz dişin çekilmesini önerebilir.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
dört − 3 =
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.