Uçuk mu, aft mı?
Aftlar (aftoz ülserler) sık sık uçuklarla karıştırılır. Ancak bunlar birbirinden oldukça farklıdır. Aftlar yalnızca ağzın içinde, diş etkilerinin, yanakların, dilin üzerinde ya da ağzın alt kısmında bulunur. Bir kişiden diğerine geçmezler.
Aftlar genellikle bir gün içinde ülsere dönüşen küçük kırmızı dairesel şişlikler olarak baş gösterir, ardından kırmızı bir iltihapla çevrelenmiş, beyaz bir yapıya kavuşurlar. Aftlar 8-10 gün kadar sürer. Açık aftlar dokunulduğunda oldukça acı verici olabilir. Nüfusun yaklaşık yüzde 20’si aftlardan şikayetçidir. Oluşma sebebi henüz belirlenmemiş olsa da, genellikle stresli durumlardan, vücuttaki küçük bir ‘yara parçasının’ (mukoza zarının) ağzın içine girmesinden ya da turunçgiller ya da domates gibi yiyeceklerden kaynaklandığı görülmüştür. Çok küçük çocuklarda da oluşsa da, aftlar genellikle 10 ile 20 yaş arasında görülür. Yılda üç ya da dört kez baş göstermeleri şaşırtıcı değildir, ancak yetişkinlerde daha nadir görülür ya da tamamen kesilirler.
Aftlarla karşı karşıya kaldığınızda, yarayı tetikleyebilecek ağır ya da baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçının. Çatal kaşık ya da diş fırçası kullanırken aftlara dokunmamaya çalışın. Acıyı hafifletecek lokal anestezikler ya da diğer aktif bileşenler içeren bir pomat uygulayın ya da tavsiyelerini almak için diş hekiminize başvurun.
Uçuklar ağzın dış kısmında, genellikle dudakların üzerinde oluşur ancak çenenin üzerinde, yanağın dış kısmında ya da burun deliklerinde de görülebilir. Çatlamış ve kabuk tutmuş kırmızı kabarcıklar halinde başlarlar. İyileşme süreci 7 ile 14 gün arasındadır. Herpes simplex virüsünden kaynaklanan uçuklar bulaşıcıdır ve cilt temasıyla taşınabilir. Virüs çoğu zaman pasif haldedir ve neredeyse herkes tarafından taşınır. Uçuklar genellikle genç yetişkinlerde ve ergenlik çağındaki bireylerde bulunur 35 yaş üzerine gelindikçe giderek azalır. Özellikle stres, soğuk algınlığı, ateş ve/veya güneş yanması gibi bazı etkenler uçuk oluşumunu tetikler.
Uçuk oluşumunu azaltmak için kabarcık görünür haldeyken öpüşmekten kaçının, kabarcıkları sıkmayın ya da kaşımayın; bir başkasına dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayın ve güneşe çıkmadan önce dudaklarınıza UV güneş kremi sürün.
Uçuk tedavisi bunların yanı sıra baharatlı ve acı gıdalar tüketmekten kaçınmayı, fenol içeren reçeteli veya reçetesiz merhemler uygulamayı ve uçuğun iyileşme süresini kısaltacak virüs önleyici antibiyotikler kullanmayı da kapsar.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
yedi − = 1
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.