Hastanın dişçi korkusu (dentafobi) veya diş tedavisi ile ilgili fobisi olan bir hastada diş hekimliği tedavilerini uygulamaya başlarken bazı korkular ortaya çıkar. Hastanın bu korkularının önüne geçemediği durumlarda diş tedavisine klasik yöntemlerle devam etmek yerine genel anestezi ve sedasyon işlemleri uygulanması gerekebilir.
Dişçiden korkan ve endişeli hastalarda, zihinsel engelli, yaşlı, hipertansiyon, diyabet gibi rahatsızlıkları olan lokal anestezinin yeterli gelmediği vakalarda (çenede oluşan kistler, 20 yaş gömülü dişleri, diş implant operasyonları, çene kırık operasyonları gibi) genel anestezi / sedasyon tercih edilmektedir.
Diş hekimine gitmek ve hekim koltuğuna oturmak bir çok hasta için korku ve gerginlik sebebi olabilmektedir. Bu gerginlik ve korku sonucunda kalp hızının artması, kusma, terleme ve tansiyon düşmesi gibi fizyolojik etkenler ortaya çıkmaktadır. Bu aşamada hastanın tedavisinin kesintiye uğramasının yanı sıra diş tedavisi yapılan hastanın koltuğa oturması sorun haline gelir.
Çocukların diş hekimine getirilirken yaşadıkları stresle birlikte uygun olmayan şartlarda yapılan diş tedavileri bir ömür boyu doktorlardan ve tedaviden kaçmalarına neden olabilir. Hasta ilerleyen yaşlarında dahi kaçabildiği kadar dişçiden ve diş tedavisi olmaktan kaçmaya çalışır. Ancak ağrılar, gözle görülebilir ve hissedilebilir olgular ortaya çıktıktan sonra zorunlu olarak dişçiye gider. Bu da hastalıkların erken teşhis ve tedavi şansının önüne geçer.
Psikolojik nedenlerle hasta koltuğuna oturmaktan korkan bireylerin zorla koltuğa oturmalarındansa güvenli koşullarda anestezi desteği almaları en uygun yöntem olarak görülmektedir.
Güvenli koşular sağlandıktan sonra anestezi, öncelikle deneyimli ve bilgili bir anestezi ekibi ve teknolojik anestezi ekipmanları ile sağlanır. Anestezi doktorunun aldığı ön bilgiler ve yapılan muayene sonrası istenilen tetkikler, konsültasyonlar ile devam eder. Bu ortamda hasta hekim korkudan uzak, en uygun sedasyon şekli ile diş hekimi koltuğuna alınır.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
7 − iki =
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.