Dişler düzgün temizlenmediği takdirde, dişlerin üzerlerinde ve aralarında kalan yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı denilen bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının en ciddi sorumluları olup, zamanla ağzınızdaki tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını meydana getirirler.
Bakteri plağının içinde üreyen ve çoğalan mikroorganizmalar, tüketilen şekerli gıdaları parçalayarak ağızda asit üretilmesine neden olurlar. Bu üretilen asit, dişleri küçük bir bölgeden başlayarak gittikçe büyüyen bir şekilde çürütür. Bu çürüklerin ilerlemesi sonucunda diş çekimi kaçınılmaz bir hal alabilir.
Dişeti iltihaplarının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetlerindeki renk değişimi, şekil bozuklukları ve ağız kokusunun ortaya çıkması ile dişeti iltihapları daha da belirgin bir hal alır. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, diş çürüklerinden kaynaklanan diş kayıplarından çok daha fazla olduğu gözlemlenmektedir.
Sağlıklı bir dişeti dişe ve kemiğe sıkıca yapıştır, açık pembe renkte olup, portakal kabuğuna benzer parlak – pütürlü bir görünümü vardır.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
+ 1 = beş
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.