Kalıcı dişlerin çiğneme yüzeyine sealant uygulamak bazı çocuklara diş çürümesine karşı ek koruma sunabilir. Sealantlar, arka dişlerin ısırma yüzeyindeki çukurları ve çatlakları (oyukları ve olukları) dolduran ince plastik kaplamalardır.
Sealantlar, dişin çiğneme yüzeyindeki bu hassas bölgelerde oluşabilecek plak ve asitlere karşı bir kalkan görevi görür.
Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak dişin pürüzsüz yüzeylerindeki plakları (bakterilerden, yiyeceklerden ve artıklardan oluşan yapışkan bir karışım) yok etse de, küçük çukur ve boşluklara girmekte kimi zaman yetersiz kalabilirler. Diş çürümesi gıdaların bozularak aside dönüşmesinden ve bu asidin diş minesini eritmesinden kaynaklanır. Sealantlar dişin çiğneme yüzeyindeki bu hassas bölgelerde oluşabilecek plak ve asitlere karşı bir kalkan görevi görür.
Sealantlar özellikle dişlerin çıkmasının ardından kısa bir süre sonra uygulandığı takdirde oldukça etkilidir. Bir çocuğun ilk kalıcı azı dişleri yaklaşık altı yaşında, ikinci kalıcı azı dişleri ise yaklaşık 12 yaşında çıkar. Küçük azı dişleri de öncelikli sealant adaylarıdır. Ancak, her çocuk için her zaman sealant uygulamaya ihtiyaç duyulmaz. Sealant (fissür örtücü) uygulaması anestezi gerektirmez. Her bir diş üzerine yalnızca birkaç dakika içinde uygulanabilir. Prosedür dahilinde dişler önce temizlenir ve çiğneme yüzeyi sealant’ın diş minesi üzerine yapışmasını kolaylaştıran bir solüsyonla ‘’uygun hale getirilir’’. Kimi zaman yapışmayı hızlandırmak için ‘kurutucu’ bir ışık kullanılır.
Sealantlar genellikle 5 ya da daha fazla yıl boyunca kalır ve kolaylıkla yenilenir. Her bir kontrolde incelenmeleri gerekir.
Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin kalıcı dişlerindeki çürüme oranı giderek düşmektedir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) araştırmalarına göre fissür örtücü diş sealantları adı verilen, dişleri çürümelerden koruyan ince, plastik kaplamalar diş çürümesini engellemekte önemli rol oynamaktadır.
Dişlerin iyice fırçalanması ve diş ipi kullanımı dişlerin hassas yüzeylerinden yiyecek artıklarının ve plakların temizlenmesine yardımcı olur. Ancak diş fırçanızın kılları bazı dişlerinizin üzerindeki çukur ve oluklara ulaşıp yiyecek ve bakterileri temizlemekte yetersiz kalabilir. Bu çukurlar diş çürüklerinin gelişmesi için bir numaralı noktalardır. Sealantlar özellikle arka dişlerinizin çiğneme yüzeyinde yer alan bu hassas bölgeleri koruyabilir. Bazı insanların diğer dişlerinin üzerinde de yiyecek ve bakterilerin toplanabileceği çukurlar bulunur, bu yüzden bu dişlere de kimi zaman kaplama yapılır.
Süt dişleri kalıcı dişler için yer tuttuğundan, onları sağlıklı tutmak önemlidir. Bu dişlerin bazıları, özellikle de üzerlerinde derin çukur ve oluklar varsa, sealant kaplamasına ihtiyaç duyabilir.
Çocukların kalıcı dişleri çıkar çıkmaz sealant yaptırılması gerekir. Çocukların ilk kalıcı azı dişleri genellikle 5 ile 7 yaşları arasında, ikinci kalıcı azı dişleri ise 11 ile 14 yaşları arasında çıkar.
Yetişkinler de sealanttan faydalanabilir. Diş hekiminize bunun size faydası olup olmayacağını sorun.
Dişlere sealant kaplanması kolay ve acısız bir işlemdir:
Diş hekiminiz ya da diş hekiminizin asistanı diş minesinin üzerine fissür örtücü kaplamasını uygulayacak, kaplama diş üzerine yapışacak ve sertleşecektir.
Fissür örtücü yaptırmak her zaman diş hekimine gitmenizi gerektirmez. Kaplama kimi zaman kliniklerde ve hatta okullarda da yapılabilir.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
altı − 5 =
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.