Sigara ve tütün tüketimi: İnsanda oluşan bir çok rahatsızlığın altından çıkan sigara ve tütün tüketimi, diş etlerinin yumuşamasıyla dişeti hastalıklarına zemin hazırlar. Doku hasarına da neden olan sigara tüketme alışkanlığı tedavide yaraların iyileşmesini de geciktiren bir etkendir.
Strese maruz kalmak: Vücudumuzun çeşitli enfeksiyonlara karşı korunmasız kalmasına sebep olan stres, dişeti hastalıklarının meydana gelmesine de neden olabilir. Stres dişlerinizi gıcırdatmaya ve diş sıkmaya sebep olduğundan dişler ve dişetleri arasındaki kuvvetin azalmasında etkili rol oynar. Dişetlerinde ortaya çıkan çekilmenin en önemli sebeplerinden biri diş sıkmaktır (Bruksizm).
Ailesel yatkınlık: Diş eti hastalığı olan kişilerin %30’unun ailesinde de bu gibi sorunların yaşandığı tespit edilmiştir. Özellikle ağız ve diş bakımına yeterince önem vermeyen insanların bu ailesel yatkınlıktan dolayı insanlardan 6 kat daha fazla dişeti hastalığı şikayetiyle diş hekimine başvurdukları bilinmektedir. Bu durumda olan bireylerin mutlaka uzman bir periondotolog diş hekimine görünmesi ve yardım almaları gerekmektedir.
Kötü beslenme ve obezite: Vücudumuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yediğimiz besinlere dikkat etmemiz gereklidir. Düzenli ve kaliteli beslenme göz ardı edildiğinde hastalıklara karşı savunmasız kalabileceğimiz gibi bir çok hastalığa da davetiye çıkarmış oluruz. Ağızda enfeksiyonların oluşmasını hızlandıran kötü beslenme alışkanlıkları ve obeziteye varan aşırı kilolar kontrol altına alınmadığında, diş eti hastalıklarının önüne geçilemez.
Hamilelik dönemindeki hormonlar: Gebelik sürecinde damarlara giden kan akışı hızlandığı için diş etlerinde şişme ve kanama sorunları oluşabilir. Bu hızlı kan akışı bakteri oluşumunu hızlandırarak dişeti kanamalarına neden olabilirler.
Yanlış ve kalitesiz yapılan diş protezleri: Dişetlerine baskı yapacak kron köprü, dolgu, protez gibi yapılar diş eti sorunlarının yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Vücuttaki vitamin eksiklikleri: K, C, B12 vitaminleri, folik asit ve niyasin eksikliği dişetlerinde oluşan kanamaların dışında burun kanamasına, ishal ve halsizlik gibi şikâyetlere de neden olur.
Sert bir şekilde diş fırçalama: Dişlerin sert bir şekilde fırçalanmasıyla zedelenen dokular yüzünden diş etlerinde kanamalar meydana gelebilmektedir.
Lösemi, iskorbüt, diyabet rahatsızlıkları: Bu tip rahatsızlıklar dişetlerinde kanama eğilimini arttırarak çeşitli enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu hastalar tedavileri sırasında diş eti uzmanlarına rutin olarak görünmelidirler.
İlaç kullanımı: Kan inceltici özelliği olan ilaçlar, antidepresanlar, doğum kontrol hapları ve kalp ilaçlarını ve kullanan kişiler ağız sağlığına önem göstermelidirler. Kullanılan bu ilaçlar diş etlerine zarar verebilmektedir.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
× üç = 21
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.