Kalp rahatsızlıkları ve periodontal (dişeti hastalıkları) hastalıkların gelişim mekanizmaları birbirine çok benzer olup her iki hastalığında ileri yaşlarda, erkekle bireylerde, sigara tüketen ve yüksek tansiyonu rahatsızlığı olan, stresli bireylerde daha sık ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Yapılan çalışmalarda, dişeti hastalıklarına sahip kişilerde, dişeti hastalıklarının görülmediği bireylere oranla %30 daha fazla kalp krizine rastlandığı belirtilmektedir. Periodontal hastalığa neden olan mikroorganizmalar ve salgıladıkları zararlı maddeler diyabet hastalığında önemli rol oynarlar. Kontrol altında olmayan diyabet hastalarında aynı ağız hijyen seviyesine sahip kontrollü diyabet hastalarına göre daha fazla periodontal hastalık geliştiği bilimsel çalışmalarla saptanmıştır. Periodontal tedavi ile kan şekerinin kontrolü, böylece diyabetin de kontrolü kolay bir hal alır.
Periodontal hastalıkta etkili olan mikroorganizmaların solunması veya bu mikroorganizmaların solunum yollarında toplanması akciğer hastalıklarının gelişmesine yol açar.
Diş eti hastalığında etkili olan mikroorganizmalar ve salgıladıkları zararlı maddeler, fetus-plasenta ünitesi için tehdit oluşturur. Annenin yaşının küçük olması (18 yaş altı), ilaç, alkol ve sigara kullanımı, stres, genetik, genitoüriner sistem enfeksiyonları ve periodontal hastalık, erken doğum/düşük doğum ağırlığı gelişimindeki risk faktörleridir.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
+ beş = 12
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.