Diş beyazlatma tedavisi kişisel olarak özgüveninizi arttırabilmeniz ve daha güzel bir gülüşe sahip olabilmeniz için yapılan estetik diş hekimliği uygulamasıdır. Diş kliniklerinde veya evinizde uygulayabileceğiniz kadar kolay bir işlem olabilmek ile birlikte diş beyazlatma işlemi ile ilgili tek ciddi problem kimi zaman ortaya çıkabilmekte olan diş hassasiyeti konusudur. Diş hassasiyeti problemi ile mücadele edilmeniz, bembeyaz bir gülümsemeye sahip olabilmenizi sağlayacak bazı yöntemler bulunaktadır.
Diş beyazlatma tedavisi sırasında oluşan diş hassasiyetinin nedenleri henüz tam olarak bilinmese de, peroksit (diş beyazlatma ürünlerinin ana maddelerinden biri) kullanımının dişlerdeki sinirleri olumsuz yönde etkilediği ispatlanmış bir gerçektir. Diş beyazlatma operasyonu sırasında ortaya çıkan ve sonrasında da devam edebilmekte olan bu acı veya yanma, soğuk besinlere karşı dişlerinizde karıncalanma hissiyatı ortaya çıkarır.
Dişlerinize evde beyazlatma işlemi uygularken hassasiyet ile karşılaşırsanız bu yazımızda önerdiğimiz bazı tekniklerden faydalanabilirsiniz. Eğer diş beyazlatma işlemini bir diş kliniğine yaptırıyorsanız kesinlikle diş hekiminizin size önerdiği talimatların dışına çıkmadığınıza emin olun.
Bir diş beyazlatma ürünü kullanırken diş hekiminizin talimatlarını eksiksiz uyguluyor ve eczanelerde satılan diş beyazlatma ürünlerinin ise üretici firma tarafından yazılmış olan prospektüsünü takip ediyor olmanız son derece önem arz etmektedir. (Hiçbir zaman dişlerinizi tavsiye edilen süreden daha fazla beyazlatmayın.)
Kısa aralıklarla yapmış olduğunuz beyazlatma seanslarında diş hassasiyeti ortaya çıkar ise birer gün aralık vererek bu beyazlatma işlemine devam etmeyi deneyebilirsiniz. Beyazlatma tedavileriniz arasında dişlerinize dinlenme araları veriyor olmanız bu hassasiyet belirtilerini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Diş beyazlatma tedavisini uygulamaya başlamadan önce alındığı takdirde diş hassasiyetini azaltma yarayabilen Advil veya Aleve gibi ilaçlar diş hassasiyeti belirtilerini azaltmanızda işe yarayacaktır. Bazen bu hassasiyet belirtilerinin tamamen ortaya çıkmasını bile engelleyebilmektedirler.
Hangi düzeyde peroksit içeren bir ürün kullanıyor olduğunuzu kontrol edin. (%6 ile %10 arasında çoğu insan için düşük bir peroksit düzeyidir) Yüksek düzeyde peroksit kullanıyor olmanın çok daha iyi sonuçlar verebileceğini düşünebilirsiniz fakat dişleriniz ve bünyeniz hassas ise dozajın yükseltilmesi sizin için pek faydalı olmayabilir.
Diş beyazlatma operasyonu öncesinde ve sonrasında soğuk yiyecek ve içecekleri azaltmaya gayret edin. Dişleriniz normal koşullarda bile sıcaklığa hassas olabilecekken beyazlatma işlemleri hassasiyet problemini katlanılamaz hale getirebilir.
Diş beyazlatma ürünlerinin gereğinden fazla bir şekilde kullanılması da diş hassasiyetine yol açabilir. Aşırı miktarda ya da çok sıklıkla kullanıldıklarında dişlerinizin hassasiyetlerini arttırma ya da dişlerinize zarar verme ihtimalleri vardır.
Florür içeren durulayıcıları ya da hassas dişler için üretilen diş macunlarını kullanmak belirtilerin bir kısmını azaltmaya yardımcı olabilir. Florür içeren maddeler hem diş beyazlatma operasyonu öncesinde, hem operasyon boyunca hem de operasyon bittikten sonra kullanılmalıdırlar.
Dişlerinizi yumuşak kıllı bir diş fırçası fırçaladığınıza emin olun. Diş fırçalarının kılları ne kadar yumuşak olursa dişlerinize ve diş etlerinize karşı o kadar hassas olurlar ve böylelikle belirtilerin hafifletilmesinde önemli rol oynarlar.
Diş hassasiyet problemleriniz devam eder ya da daha kötüye giderse diş hekiminizle irtibat halinde olduğunuzdan emin olun. Diş eti çekilmesi ya da diş çürükleri gibi diş hassasiyetini artıracak başka etkenler de mevcut olabilir.
Diş hekimi ofislerinde uygulanabilecek diş hassasiyetini azaltıcı ürünler hakkında diş hekiminizden bilgi alın. Bu tarz ürünler doğru kullanıldıklarında pek çok farklı sebeple ortaya çıkan hassasiyet problemlerini önledikleri veya en azından etkili bir şekilde azalttıkları ispatlanmıştır.
Diş beyazlatma tedavisi esnasında diş hassasiyeti ortaya çıkabilecek olsa da, genel olarak 24 ila 48 saat gibi kısa bir sürelidir.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
3 × = onsekiz
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.