Bleaching (diş beyazlatma) özetle, dişlerin mine ve dentin tabakasında oluşan renkleşmelerin giderilmesi işlemidir.
Bleaching yani diş beyazlatma yöntemleri iki ana gruba ayrılmaktadır: Bunlardan ilki, hastanın evde kendi uyguladığı Home Bleaching (evde diş beyazlatma) yöntemidir. İkinci yöntem ise, klinik ortamında diş hekimleri tarafından uygulanabilen Office Bleaching (ofis tipi) diş beyazlatmadır.
Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi, klinik ortamında hekim tarafından uygulanan, ev tipi diş beyazlatmaya göre daha kısa sürede sonuç veren diş beyazlatma yöntemidir.
Adından da anlaşılacağı üzere Home Bleaching, hastanın evde kendisinin uygulayacağı bir diş beyazlatma yöntemidir. Uygulaması kolay ve güvenli olan bu yöntemde tedavi süresi, dişin durumuna göre 1 veya 3 hafta sürebilmektedir. Uygulama aşamasında beyazlatma işlemine geçilmeden önce diş hekimi tarafından ağız ve diş sağlığı kontrolü yapılır. Beyazlatma işlemine engel olacak diş taşları gibi sorunlar giderildikten sonra beyazlatma işlemine geçilir.
Ağız ve diş sağlığı kontrolü yapıldıktan sonra, hastanın ağız ölçülerine göre şeffaf diş plakları hazırlanır ve diş beyazlatmada kullanılacak beyazlatma jeli ile birlikte hastaya teslim edilir. Hazırlanan plaklar üzerine diş hekiminin belirttiği kadar beyazlatma jeli uygulanır ve 5-7 saat arası bir süre dişlerde bekletilir. Süre uzun olduğundan genelde uyku esnasında uygulanması önerilmektedir.
Evde diş beyazlatma yönteminin en büyük avantajı ekonomik oluşudur. Evde kendi kendinize uygulayabileceğinizden dolayı kullanımı kolaydır.
Yapılan çalışmalar diş doktoru kontrolünde diş beyazlatma sistemlerinin kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir. Yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren tek bir araştırma bile yoktur. Uygulanan beyazlatma materyalleri diş minesine herhangi bir zarar vermemektedir.
Bütün beyazlatma jelleri bazen hassasiyete sebep olabilir. Hassasiyet durumunda diş doktorunuzun uygulayacağı topikal florür diş hassasiyetini azaltacaktır. Hassasiyeti azaltmak için potasyum nitrat ve yüksek oranda florür içeren diş macunları da önerilmektedir.
Beyazlatma sonrasında dişlerin rengi asla başlangıçtaki rengine dönmez. Kişinin beslenme ve diğer alışkanlıklarına göre 6 ay ile 2 yıl içerisinde tekrar renkleşme görülebilir. Sonrasında beyazlatma işlemi tekrarlanabilir.
Bu konuda bir araştırma yapılmamıştır ancak, üretici firmalar bu işlemin hamile ve emziren annelerde yapılmasını tavsiye etmemektedir. Beyazlatma jeli diş kaplamalarını veya porselen kuronları da beyazlatır mı? Porselen kaplama, kuron ve köprüler beyazlatma işlemi sırasında beyazlamaz. Dolayısıyla yeni beyazlamış dişinizin rengine uymaları için değiştirmeleri gerekebilir.
Beyazlatma sonrası yaklaşık 2 gün yani 48 saat boyunca çay, kahve, kola, kırmızı şarap, vişne suyu gibi renk veren içeceklerden ve renkli yiyeceklerden (özellikle salçalı, domatesli)uzak kalmak gerekmektedir. Sigara için de aynı durum söz konusudur. Buna ek olarak çay ve kahve alışkanlıklarının azaltılması tavsiye edilir. Bu tür içeceklerin tüketilmesinin hemen ardından dişlerin fırçalanması veya en azından ağzın suyla çalkalanması gerekir.
Anestezi uygulanmasına gerek duyulmayan ağrısız bir işlemdir. Kişinin mine tabakasının kalınlığına bağlı olarak değişebilen bir hassasiyet hissedilebilir. Ancak katlanılamayacak bir acı ve ağrı yoktur.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
2 × = dört
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.