Asit madde tüketimi, tütün türevleri (sigara, pipo, puro vb.) ve kahve gibi maddeler dişlerin üzerinde kahverengi ve sarıya çalan lekeler oluşmasında çok önemli rol oynarlar. Dişlerde oluşan bu lekelerden kurtulabilmek ve bembeyaz bir şekilde gülümseyebilmek için diş beyazlatmaya başvururuz.
Birbirinden değişik diş beyazlatma yöntemleriyle beyazlaştırılabilen dişler birkaç yıl beyaz kalabilir. Ancak bu süre kişiden kişiye göre değişebilmektedir.
Yemek yeme ve içme alışkanlıkları, sigara, tütün kullanımı ve diş fırçalama alışkanlıklarıyla beraber, her insanın metabolizmasındaki fonksiyonlar değişkenlik gösterdiğinden (ağız içi dokuları ve enzimler) diş beyazlatma süresi kalıcılığı bu yüzden farklılıklar gösterebilmektedir.
Diş Beyazlatma, bleaching, diş ağartma olarak birkaç şekilde adlandırılan, yaygın olarak diş beyazlatma olarak bilinen sararmış ve doğal rengi değişmiş olan dişlerin yeniden doğal rengine dönüştürülmesi işlemi “Estetik Kozmetik Diş Hekimliği” alanına girmektedir. Beyaz bir gülüş herkes tarafından çekici bulunmakla birlikte genel olarak süt dişlerimiz, erişkinlik dişlerimizden daha beyazdır. Yaş aldıkça dişlerimizin rengi de bazı faktörlerden dolayı daha koyulaşır. Bu renk koyulaşması diş minesinin mineral yapısındaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.
Dişlerinizin beyazlığının sırrı olan mine tabakasının altı katmanında dentin olarak adlandırılan bir diş bölümü bulunmaktadır ve bu dentine etki eden genetik bazı faktörler ve tükürük salgısı gibi durumlar söz konusudur. Tükürüğünüzün içerisinde var olan enzimler çok fazla işlevsel olabildiklerinden bazı hastalarda çabuk diş çürümesine yol açarlar. Bunların dışında diş çürümesinin ve lekelenmelerin kaynaklarından biri de dişlerin üzerinde negatif etki oluşturan asit içerikli maddelerdir.
Ayrıca bir detayı unutmamak gereklidir ki, diş beyazlatma her zaman istediğiniz diş beyazlığını sağlayamayabilir. Diş beyazlatma işlemi dişlerinizin uygulama yapılmadan önceki renk tonuna bağlı olarak bireyden bireye değişiklik gösterebilir. Bunları göz önünde bulundurarak diş renginiz ile ilgili beklentilerinizi diş hekiminiz ile önceden konuşmalısınız.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
8 − = yedi
2015 - Diş Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.